یکی از اولین بردگیم هایی که به سرعت جای خودش را میان خانواده های ایرانی باز کرد، بازی کتان است که نسخه ایرانی آن، به نام سیطره کتان تولید شده است. اگر بازی مافیا را در طبقه بردگیم لحاظ نکنیم، بازی کتان، پس از بازی های نسل قبل بردگیم، مثل راز جنگل و مونوپولی بسیار همه گیر شد و تب بردگیم را در ایران راه انداخت.

اقتصاد، تعامل، استراتژی، احتمالات!

در این مقاله در مورد نحوه ی ورود این بازی به ایران و تولید آن قصد صحبت ندارم و می خواهم به خود محتوای بازی بپردازم. ترکیب تعامل، اقتصاد و استراتژی در بستر احتمالات و شانس جذابیت قابل توجهی برای بازیکنان رقم زده است. در این بازی اراضی با استفاده از اعداد مجموع دو تاس به شما محصول خواهند داد. در احتمال پرتاب دو تاس، بیشترین احتمال مجموع دو تاس مربوط به عدد هفت است که طراح خوش فکر بازی، آن را از دسترس خارج کرده و از قضا برای بازیکنان خطرناک است. پس از عدد هفت که احتمالش ۶/۳۶ است، عدد ۶ و عدد ۸ بیشترین احتمال را دارا می باشند با ۵/۳۶!

نکته ی طلایی

در بازی کتان، نکته ای که وجود دارد شما در ابتدای بازی به چوب و آجر بیشتر از هر چیز دیگری نیاز دارید و در عین حال که باید سعی کنید خانه های خود را در کنار اراضی عدد های ۶ و ۸ بسازید، باید آگاه باشید که به چوب و آجر نیاز مبرم خواهید داشت و اگر از یکی از این دو بی بهره باشید و سایر بازیکنان واقف به این مسئله باشند و با شما معامله نکنند، کارتان بسیار دشوار خواهد شد.

قدرت احتمالات

در بازی بردگیم کتان احتمالات جایگاه ویژه ای دارد ویکی از استراتژی های آغازین، استفاده از هر دو عدد ۶ و ۸ است که معمولاً به استفاده از دو ۶ یا دو عدد ۸ ارجح تر است. باید بدانیم تمام این موارد در کنار این است که خانه هایتان ترجیحا در آینده بتوانند و به یکدیگر متصل شده و از اتصال خانه های دیگران جلوگیری کند! پس همه چیز در کنار هم اهمیت پیدا می کند. باید با دیدی کل نگر، تمامی موارد را مد نظر قرار داده و استراتژی برنده را تعیین کنیم.

شانس در این بازی فقط به شماره ی اراضی مربوط نمی شود، وجود کارت های توسعه نیز، رد دیگری از شانس در این بازی است. در عین حال موجب ایجاد مسیر های موازی برد در بازی شده که خود جذابیت بازی را بیشتر می کند.

بازی کتان

آموزش اقتصاد

این بازی، بازی مناسبی برای آموزش اقتصاد به نوجوانان و جوانان نیز هست. در این بازی اگر بخواهید بدون مبادله با دیگران پیش بروید، از سایرین عقب خواهید افتاد زیرا قالبا معاملات در این بازی برد-برد است چرا که افراد به نوعی صادرات وارداتشان رو به صورت کالا به کالا انجام می دهند و مسیر توسعه یکدیگر را هموار می سازند. پس کسی که بخواهد معاملات ترکمن چای انجام بدهد با عدم مبادله و ترد توسط سایرین از بازی عقب خواهد افتاد. در این اثنا کسی برنده ی بازی خواهد شد که با استراتژی و برنامه مناسب زودتر توسعه یافته و در بستر شانس کار های خود را پیش ببرد. این دقیقا مشابه زندگی واقعی است. موفقیت اتفاقی نیست، نیاز به تلاش و برنامه ریزی و هدف دارد، گرچه کمی خوش شانسی همیشه مسبر را هموار می کند. به قول کارلوس کیروش، شانس به سراغ آدم هایی می آید که بیشتر تلاش کرده اند (پس از پیروزی ایران در بازی برگشت دوره اول مقدماتی جام جهانی ایشان در برابر کره جنوبی که ایران با اندک موقعیت نصف و نیمه ای که داشت توانست این تیم را شکست دهد). در این بازی هم اگر شما خودتان را برای شانس آماده کرده باشید، شانس به سراغتان خواهد آمد. با لحاظ کردن احتمالات مجموع دو تاس و خانه سازی می توانید شانس را به سمت خودتان بکشانید.

بازی سیطره کتان

تعامل کلید سازنده پیشرفت و توسعه

در این بازی، بازیکنان یاد می گیرند با یک دیگر مذاکره کرده و بر سر میز مذاکره پیشنهاد های قابل قبولی به یکدیگر بدهند. فراوانی کارت ها، حین بازی ارزش آن ها را تغییر می دهد تا جایی که بازیکنان به جای مبادله یک به یک، به یک به دو و یک به سه روی می آورند. عرضه و  تقاضا ارزش بازار را تعیین می کند و این به سادگی در بازی اتفاق می افتد. دست به یکی کردن بازیکنان برای عدم معامله با بازیکنی که از بقیه جلوتر است جزء لاینفک بازی است و باز هم صحنه ی دیگری از زندگی واقعی را مقابل چشمانمان با زبان بازی به تصویر می کشد.این نمود جمله ی معروفی هست که می گوید تا وقتی که بازی ای را بلد نیستی همه می خواهند به تو آن را یاد بدهند، زمانی که یاد گرفتی می خواهند تو را شکستت دهند.

اما همه ی این موارد گفته شده باعث نمی شود، استراتژی کمرنگ شود. تشخیص زمان تبدیل خانه به شهر، انتخاب مسیر ها و خانه های جدید، چگونگی استفاده یا عدم استفاده از بندر، توجه به طولانی ترین جاده و قدرتمندترین ارتش و تشخیص زمان مناسب برای استفاده از کارت های توسعه باعث می شود، شما راهبر پیروزی تان با تصمیم های درست باشید.

 

استراتژی شما برای برد چیه؟ کدوم بخش بازی کتان رو بیشتر دوست دارید؟

اشتراک‌گذاری

دقیقا یادم نمیاد اولین بازی رومیزی رو که بازی کردم چند ساله بودم، اما فکر میکنم حدودا 12،13 ساله بودم که به بقیه بازی یاد می دادم. اون موقع ها اعتقاد داشتم هر کی شطرنج بلد باشه، بقیه ی بازی های فکری رو هم بهتر بازی می کنه! از طرف شهرداری تو برنامه های مختلف سعی می کردم از بازی ها برای مردم بگم و ی تعداد بازی یادشون بدم. گذشت و گذشت و گذشت و الان بهم می گند روانشناس! تو دو تا از بهترین دانشگاه های ایران درس خوندم و کلی چیز یاد گرفتم . تو تمام این مدت این علاقه به بازی و خصوصا بازی های رومیزی کنارم موند. عاشق بازی مافیام و حس می کنم تو بازی های رومیزی و مافیا خیلی خوبم، ادعا نمی کنم که می برم ولی مطئنم وقتی باهام بازی می کنید بهتون خوش میگذره. اسکیپ روم یا اتاق فرار رو هم خیلی دوست دارم، کلا با هر چیزی که توش خودم رو به چالش بکشم حال می کنم. بازی رومیزی همیشه بهونه ای بوده که کمک کنه کنار کسایی که دوستشون دارم بهمون خوش بگذره. همین دوستایی که اینجا درباره شون می خونید و کل دوست دیگه که اینجا نیستند به همین بهونه وارد زندگیم شدند. قرار اینجا یاد بگیریم چطوری بازی کنیم، چطوری زندگی کنیم وچطوری تعامل کنیم با بقیه، همش به بهونه ی بازی رومیزی!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *